Tenisz érdekességek, eleinte tenyérrel ütötték a labdát?

Érdekességek a teniszről, amikről nem biztos, hogy tudtál.

 

Tenisz, az elit sportklubok népszerű játékának, a története egészen az érett középkorig nyúlik vissza: a mai Észak-Franciaország területén létesült kolostorokban már a 11. században elterjedt volt egy bizonyos „jeu de paume” nevű labdajáték, amit puszta kézzel játszottak. (A francia elnevezés jelentése: a tenyér játéka.) Ennek a játéknak a közvetlen leszármazottja az 1870-ben Angliában kodifikált tenisz, amelyet már ütőkkel és speciális pontszerzési rendszer (15, 30, 40) alapján űztek. A tenisz elnevezés az ófrancia „tenez” szóra vezethető vissza, melynek jelentése: Itt jön (a labda)! Tessék! Ezzel a felkiáltással jelezte a szerváló fél az ellenfelének, hogy indítja a labdát.

 

Angliában seperc alatt túlszárnyalta a tenisz a krokettnek, egy szintén ütős labdajátéknak a népszerűségét. Mindössze három év telt el a füvespályás tenisz szabályainak írásba foglalása és az első wimbledoni tenisztorna megrendezése (1877) között. Az alapszabályok között szerepelt egyebek mellett az is, hogy a teniszt olyan gumilabdával kell játszani, ami pattog a füvön, és az eredetileg homokóra alakú pályát is ekkoriban cserélték le szögletesre, emellett a háló magasságát is csökkentették. A 19. század vége felé került a képbe az agyagpálya, majd a keményfa burkolat és a salakos pálya, még később pedig, amikor megszületett az igény a beltéri versenyekre, elterjedtek a kemény pályás és szőnyegen rendezett versenyek. Ma már csak a wimbledoni tenisztornák zajlanak füves pályán.

Az első wimbledoni torna……22 férfi játékos részvételével zajlott, de a hölgyeknek sem kellett sokáig várniuk arra, hogy versenyezhessenek. 1884-től már nők is pályára állhattak Wimbledonban, ekkor még a hosszú ujjú fehér ruha volt a kötelező viselet.

A tenisz evolúciója a 20. században

Az első újkori olimpiától, 1896-tól egészen 1924-ig szerepelt a tenisz a nyári olimpiai játékok programjában, majd az egyre erőteljesebben fellépő és a kompromisszumokat határozottan elutasító Nemzetközi Tenisz Szövetség és az Olimpiai Bizottság között kialakult nézeteltérések miatt hosszú szünet következett. Ezalatt a sportág komoly átalakuláson ment át, amihez a négy legrangosabb tenisztornát, az Australian Opent, a French Opent, a Wimbledont és a US Opent összekötő Grand Slam-sorozat koncepciójának megszületése is. A szakemberek szerint az Open korszak kezdetével, 1968-tól vált igazán profi sporttá a tenisz, mely  hatvannégy év kihagyás után, végül 1988-ban került vissza az olimpiai játékok közé.

 

Eredetileg fehér színű labdákkal játszották a teniszt

Az 1986-os wimbledoni teniszbajnokságon játszottak először sárga filc borítású labdával, egészen addig a teniszlabdák fehér köntöst kaptak. A színváltoztatás oka egyszerűen az volt, hogy a tévéképernyőn sokkal könnyebben követhető egy feltűnő, sárga színű labda, mint a fehér.

 

A világ leghosszabb teniszmérkőzése…

…2010-ben Wimbledonban zajlott, amikor az amerikai John Isner és a francia Nicolas Mahut csapott össze egymással. Az izgalmas játék az első napon sötétedés miatt szakadt félbe a negyedik szett végén, másnap az ötödik játszma 59:59 eredményénél a bíró ismét berekesztette a találkozót, majd a harmadik napon, összesen 11 óra és 5 perc játékidő után Isner nyert 70:68-ra. Isner 112, Mahut 103 ászt ütött a meccsen, ami szintén rekordnak számít.

És hogy melyik volt a történelem legrövidebb teniszmérkőzése? Az a ‘69-es wimbledoni meccs, amelynek során Susan M. Tutt mindössze húsz perc alatt győzte le ellenfelét, Marion Bandyt.

 

Hány kilométert futnak egy meccs alatt a játékosok?

Egy-egy mérkőzés alatt egy átlagos játékos nagyjából 4 és fél kilométert tesz meg, ami egy ilyen kis méretű pályán igencsak nagy teljesítménynek számít, főleg, hogy a fürge előre-hátra, illetve oldalirányú mozdulatok magas szintű mobilitást és robbanékonyságot igényelnek.

 

Nem volt elég? Íme még néhány érdekesség a teniszről, dióhéjban:

  • Wimbledon hagyományai közé tartozik a nézők kedvenc nassolnivalója, a tejszínes eper is: minden egyes tornára 24 tonna epret rendelnek a szervezők.
  • A teniszütők húrjai régen tehén- és juhbélből készültek.
  • A női teniszezők közül a leggyorsabb szervát a német Sabine Lisicki képes megütni, a rekorddöntő sebesség 210,8 km/óra volt. A korábbi női rekordot Venus Williams tartotta 207,6 km/óra gyorsaságű szervájával.
  • Boris Becker volt az első „nem kiemelt” játékos, aki megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot, mégpedig 1985-ben, mindössze 17 évesen.

forrás: insportline.hu

Scroll to Top